Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır? İşte Püf Noktası!

02-11-2020 16:25
Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır? İşte Püf Noktası!

Bal; sabah kahvaltılarında, tatlılarda ve çocuklarınızın sütünde geniş bir kullanım yelpazesine sahip. Bu nedenle her tüketici evine aldığı balın güvenirliğini, doğal olup olmadığını hassasiyetle araştırmak zorunda. Doğal-organik bal adı altında sahte bal üretiminin yoğun olduğu bu dönemde gerek bakanlık gerekse uzmanlar tarafından tüketici sıklıkla uyarılıyor. Çünkü sahte bal insan sağlığı için ciddi tehdit unsurları barındırıyor. Neticede sağlıklı olmak adına tükettiklerimizin, sağlığımızdan etmesini kimse istemez.

Bu sebeple aşağıda belirteceğimiz unsurları bal seçimlerinizde göz önünde bulundurmanız hem kendi hem de ailenizin sağlığı için oldukça önem taşıyor...

Öncelikle ucuz baldan uzak durun. Çünkü doğal balın bir maliyeti ve arının doğal yolla beslenip bal üretmesi için bir zamanı var. Bu yüzden şeker, glukoz desteği verilmeyen arılardan elde edilen balların fiyatı daha yüksek olur.

•Bal kavanozlarının arkasındaki içerik bölümünü mutlaka okuyun.

•Balın hiçbir koruyucu maddeye ihtiyaç duymadığını unutmayın. Yani balın son kullanma tarihi yoktur, raf ömrü yoktur, nemden uzak tuttuğunuz vakit balın ömrü 5 bin yıldan fazladır.

•Çok tatlı ballardan uzak durun.

•Balın üstüne birkaç damla iyodin damlatın. Daha sonra da içinde biraz su olan su bardağına ekleyin. Balın rengi maviye dönerse içinde mısır nişastası vardır.

•Bir bardak sıcak su içerisine konulacak 1 tatlı kaşığı bal suyla hemen etkileşime geçmez; yani suyun içinde hemen dağılmaz. Bal hemen erirse gerçek değildir. Bal suyun dibine çökerse gerçektir.

•Gerçek bal, kristalize olur ve donar ama bu demek değildir ki her donan bal da gerçek baldır. Bunu anlamak için iyi bir bal gurmesine danışarak en doğru bilgiyi alabilirsiniz.

•Su bardağının içine birkaç damla sirke koyun. Daha sonra da su bardağına bal ekleyin. Bal köpürürse içinde takviye madde vardır.

•Gerçek, katkısız bal ateşe dayanıklıdır ve kolay kolay yanmaz.

•Balı yemek kaşığıyla alıp havada ters tutun. Eğer balın içinde su varsa yere düşecektir. Yoksa ve düşmezse gerçek baldır.

•Fazla yendiği zaman genizde hafif yanma yapar. Ayrıca, balı yedikten sonra tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa, o bal gerçek baldır. Buna dikkat edin.

"Sahte Bal"da Bilinen Bazı Etkenler

Balın içine yüksek fruktozlu mısır şurubu veya yapay tatlandırıcı vardır. Yediğiniz zaman tat koku gelmez.

Bazı üreticiler arıları şeker şurubu ile besleyerek içerisinde polen olmayan maddeler üretmelerini sağlarlar.

Balı o kadar filtrelerler ki en sonunda içinde hiç polen kalmaz. Yani bal aldığınız zaman içinde tabiri caizse toz toprak olmalı.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.