Paleo Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?

02-11-2020 17:25
Paleo Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?

Paleo kelimesi, Paleolitik Çağ’dan geliyor. Taş Devri, avcı-toplayıcı beslenme şeklide diğer adlarındandır. Taş devrinde yaşamış avcı-toplayıcı atalarımızın beslenme tarzı olarak nitelemek yanlış olmaz.

Paleo tarzı beslenmede altın kural; yiyeceklerin doğada bulundukları haliyle yani ham haliyle tüketmekten geçer. Yani atalarımız milyonlarca yıl önce ne yiyorsa onu yemek gerekiyor.

Bundan 60 milyon önce ilk insan türü meyve yaprak ve böcek ile besleniyorlardı. 2. 6 milyon yıl önce ateş bulunduktan sonra ise ilkel aletlerin kullanımının da başlamasıyla acvcılık yaparak hayvan tüketimi başladı. 10.000 yıl önce ise tarım yapılmaya başlandı ve tahıl üretimi gerçekleşti.

Paleo diyeti savunucuları, tahıl tüketiminin insan vücudunun adapte olamayacağı kadar yakın bir geçmişe dayandığını ve doğal ihtiyaçlardan değil, tahılların ucuz ve kolay üretimi yüzünden yaygınlaştığını savunuyor.

Paleo diyetine göre insan vücuduna en uygun besinler taş devri zamanında mağara adamları tarafından tüketilenler. Yani et, sebze, meyve ve fındık fıstık gibi kabuklu yemişler. Onlar doğadaki bu tarz yiyecekleri tüketerek obezite, diyabet ve kalp rahatsızlıkları gibi hastalıklara yakalanmamayı başarmışlar.

Bu diyeti nasıl uygulayacağız sorusunun cevabı çok açık; ne yediğimizin sınırlanması haricinde başka bir düzen yok. Acıktığınızda yiyorsunuz, doyana kadar yiyorsunuz. Sadece Paleolitik Çağ’da atalarımızın tükettiği besinleri yiyorsunuz.

(Paleo Tarzı Beslenme) Taş Devri Diyetinin Faydaları

Paleo Diyetinde karbonhidrat alımı az olduğu için insülin seviyeleri düşer ve yağ yakımı artar. Bu sebeple vücudumuzda gereksiz şekilde yağ depolamış olmayız.

Paleo tarzı, işlenmiş besinlerden uzak kalmanı söylediği için kalitesiz ve sağlıksız besini vücuduna almamış oluyorsun.

Bunun yerine yeşil sebzeler, meyveler ve etler gibi bağışıklık sistemimizi güçlendirebileceğimiz gıdalara yönelerek hastalanma riskimizi azaltabiliriz.

Diyabete karşı kullanılabilen iyi bir sistemdir: Karbonhidratı az aldığımız için kan şekerimiz stabil seyreder.

Uzak durulması gerekenler listesinde ise bütün tahıllar, bakliyat, şeker ve paketli gıdalar var.

Paleo diyeti daha sağlam, sağlıklı, fit ve enerjik olmayı vaat ediyor.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.