Peynir Deyip Geçmeyin!

02-11-2020 17:37
Peynir Deyip Geçmeyin!

Cemal Süreyya'nın dediği gibi;

''Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem

Ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı''

Bir çoğumuz bu ifadeye gözümüz kapalı katılırız. Kesinlikle kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı . Hele de ülkemizde günün her öğünü yiyebileceğimiz tarzda kahvaltıya sahipseniz bir de üstüne dostlarla muhabbet, ailece toplanılan sofraya sohbetler eşlik ediyorsa değmeyin keyfinize...

 

Gelelim geleneksel kahvaltıların vazgeçilmez lezzeti olan peynire. Onsuz kahvaltıya oturmam diyenleri duyar gibiyim. Kahvaltı ile başlar peynir serüvenimiz öğle yemeklerinde, beş çaylarında, ve akşam yemeklerine kadar süregelir.

Bir de yanına yoldaş olan tatlar vardır ki birini söylesek diğeri dilimizden dökülüverir.

Peynir-Zeytin, Peynir -Simit, Peynirli Makarna, Peynirli yumurta vb

Oldukça da zengindir yaşadığımız coğrafya peynir çeşitleri ve türevlerinde

Bilmediğimiz, tatmadığımız onlarcası Anadolu'nun köylerinde yöresel tekniklerle hazırlanıp sofraları şenlendiriyor.

Antakya Sünme peynirinden Edremit Sepet peynirine, Erzurum Tel peynirinden Çorum'un Kargı Tulum peynirine, Trabzon Kolot peynirinden İsli Çerkez peynirine...

Bir tahmine göre peynirin oluşum hikayesi M. Ö. 9 binli yıllara dayanıyor. İlk koyunun evcilleşmesiyle beraber çabuk bozulan sütü saklama yöntemi aranırken keşfedildiği tahmin ediliyor. Dilimize ise Farsça sütten yapılmış manasına gelen ''panir'' kelimesinden geçmiştir.

Günümüzde farklı hayvanlardan elde edilen sütlerin ülkeden ülkeye, yöreden yöreye faklı yöntemler kullanarak işlenmesiyle 1000'in üzerinde peynir çeşidinin olduğu tahmin ediliyor.

Ülkemizde en çok yöreyle özdeşleşen beyaz peynir (Ezine Peyniri, Erzincan Tulumu, Kars Gravyeri gibi), koyun peyniri, keçi peyniri ve kaşar peyniri tüketiliyor.

Bazı Avrupa ülkelerinin gözdesi olan cheddar, mozzarella, parmesan gibi peynir çeşitleri de sıkça tercih edilenler arasında.

İşte coğrafyamızda üretilen belki de adını ilk kez duyacağınız peynir çeşitleri;

Kara Peynir: Doğu Anadolu Bölgesi'ne has siyah tuz ile salamura edilen peynir türüdür.

Sayas Peyniri: İzmir ve civarında üretilir. Genelde yöreye özgü kumru sandviçlerin içinde kullanılır.

Mihaliç Peyniri: Adını Bursa'nın Karacabey ilçesinin eski adı olan mihaliçten alır. Tam yağlı çiğ kıvırcık koyun sütünden yapılır.

 

Abaza Peyniri: Çerkez Peyniri olarak bilinir. Mayalanan sütün dilimlenerek sıcak suya atılmasıyla elde edilir. Adapazarı civarında bolca yapılır.

 

Dünya Mutfağında ise;

Rokfor Peyniri: Güney Fransa'nın doğal mağaralarında üretilir. İçinde ince küf tabakaları ve kendisine has kokusu vardır.

Tofu Peyniri: Vegan peyniri olarak bilinir. Uzakdoğu mutfağına ait olan Tofu peyniri hayvansal gıda barındırmadığından veganlar tarafından tercih edilir.

Gorgonzola Peyniri: Yaşına göre isimlendirilen küflü bir peynirdir. Kuzey İtalya'da üretilir. Kaymağı alınmamış inek ve keçi sütünden yapılır.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.