Sirkenin Sıra Dışı Kullanım Alanları?

06-11-2020 12:51
Sirkenin Sıra Dışı Kullanım Alanları?

Sirke, yemeklerde, salatalarda tatlandırıcı olarak veya koruyucu olarak kullanılan, asetik asit ve doğal aromalar içeren kokulu ekşi meyve suyudur. Çoğu kez yoğun asitli meyvelerden üzüm veya elmadan yapılır.

Sirkenin sağlığımız için oldukça faydalı olduğu uzman görüşler tarafından sıklıkla dile getiriliyor. Peki sirke, yemek ve salataların dışında nereler de kullanılır.

İşte sirkenin birbirinden farklı kullanım alanlarını ve faydaları…

Eldeki kokuları çıkarmada

Akşama misafirleriniz var, güzel bir balık sofrası kurdunuz, tabi yanına da bol soğanlı bir salata. Peki ya ellerinize sinen koku?

Telaşlanmaya gerek yok, sağlığımız için mucizevi faydalara sahip olan sirkeyi hemen devreye sokun ve ellerinize sinen soğan, sarımsak ve balık kokusunu çıkarmak için saf sirkeyle ellerinizi ovalayın. Kokudan eser kalmadığını göreceksiniz.

 

Ağız kokularında

Soğanlı ya da sarmısaklı bir yemekten sonra nefesinizin kısa sürede güzel kokmasını kim istemez ki. Nefesinizi tazelenmenin yolu yine sirkeden geçiyor. Bir bardak ılık suyun içine 2 yemek kaşığı elma sirkesi ve 1 çay kaşığı tuzu eritin ve ağzınızı bu karışımla çalkalayın.

Sirke, ağız ve diş bakımında da oldukça etkili. Dişlerinizin beyazlamasını istiyorsanız, iki ölçek elma sirkesi içerisinde bir ölçek karbonat ekleyin ve suyla seyrelttikten sonra gargara yapın. Bunu alışkanlık haline getirdiğinizde dişlerinizdeki beyazlamayı fark edeceksiniz.

Sindirim sorunlarında

Sindirim sorunları gündelik hayatımızın kalitesini etkileyecek faktörlerin başında geliyor. Hazımsızlık, kabızlık, kabızlık ve reflü gibi problemlere sebep olan genel sindirim bozukluklarınız mevcutsa sirke büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra sirke, mantar ve bakteri önleme özelliği ile gıda zehirlenmelerini de engelleyebilir.

Uyku problemlerinde

Büyük şehrin stresi de büyük olur. Gün içinde yaşanılan koşuşturmaca ve yorgunluk huzursuz bir geceye zemin hazırlayabilir. Yatmadan önce bir bardak ılık suya, bir çorba kaşığı doğal sirke ve bal ekleyip içerseniz uykunuzun daha rahat geçmesini sağlarsanız ve yeni günü daha dinamik karşılamış olursunuz.

Saç bakımında

Herkes saçlarının sağlıklı ve parlak görünmesini ister. Bunun için kozmetik ürünlere yapılan harcamaların cebinizi yakmasına gerek yok. Doğal yöntemlerle de saç bakımınızı evinizde çok kısa sürede yapabilirsiniz. Biten bir şampuan şişesine yarım yemek kaşığı sirke ve bir bardak su koyup çalkalayın ve haftada bir kaç kere saçlarınızı şampuanladıktan sonra uygulayın. Bu sudan sonra tekrar durulanmayın. Sirkeli su saçtaki kepeğe karşı da etkili olacaktır. Kokusu sizi rahatsız ediyorsa içerisine kokusunu sevdiğiniz doğal yağlardan birkaç damla ekleyerek bu sorunu da ortadan kaldırmış olursunuz. Düzenli bir şekilde uyguladığınız sirkeli suyunun saçlarınızda yarattığı değişimi bir kaç hafta sonunda göreceksiniz.

Kilo vermede

Hepimiz yemek yemeyi severiz. Ama hiçbirimiz fazla kilolu olmayı istemeyiz. Yemeklerden önce sirkeli su içmek veya yemekle birlikte sirke tüketmek doyma hissine ulaşmayı ve daha az yemeyi sağlıyor. Denemeden anlayamazsınız. Bu akşam yemekten önce uygulayın ve her zamankinden daha az yiyerek doygunluk hissine ulaştığınıza şahit olun.

Teknolojik ürünlerde

Ofiste, evde teknolojik ürünler oldukça önem taşıyor. Bakımlarını yapmak isterken zarar verebilirsiniz. Bunun için bilgisayarınızı, yazıcınızı, faks makinenizi diğer ev ofis araçlarını su ve sirkeli karışımla silebilirsiniz. Kimyasaldan uzak bir temizlik gerçekleştirmiş olursunuz .Temizliğe başlamadan önce araçlarınızın kapalı olduğundan emin olun.

Duman veya sigara kokusunu gidermede

Hemen hemen herkes yemek yaparken muhakkak bir kez yemeğin altını yakmıştır. Evdeki duman ve yanık kokusu da tam bir eziyet olur yada evinizde sigara içiliyorsa evdeki diğer bireyleri hatta bazen içeni bile rahatsız eden bir koku siner. Sirke burada da yardımımıza koşuyor. Kokunun yoğun olduğu alana sirkeyle doldurduğumuz bir kasa koyarak duman kokusunu giderebilirsiniz.

Mobilyalardaki izlerde

Bazen dalgınlığımıza geliyor ve elimizdeki sıcak bir fincan çayı altlık kullanmadan mobilyamızın üzerine koyabiliyoruz. Kaldırdığımızda ise geçmiş olsun:) mobilyada fincanın, bardağın şekli çıkmış oluyor. İşte mobilyadaki bu beyaz lekeleri çıkarmada da sirke başrol oynuyor. Sirkeli su ile sildiğinizde lekeden eser kalmadığını kısa sürede göreceksiniz.

Küf lekelerinde

Sevdiğiniz gömleğiniz ya da herhangi bir kıyafetiniz küflendiğinde onu çıkaramayacağınızı düşünüp atmayın! Küf lekelerini çıkarmak için sirkeye başvurabilirsiniz.

Krom ve çelik ev eşyalarında

Çelik tencerelerinizi, demliklerinizi, mutfak ve banyo musluklarını temizlemek için sirkeden faydalanabilirsiniz. İlk günkü gibi olduğunu göreceksiniz.

Evcil hayvanların bakımında

Evimizi paylaştığımız hayvan dostlarımızın da temizliğinde sirke oldukça işlevsel. Sirkeyi karıştırıp haftada bir kaç kere evcil hayvanınızın tüylerine sıkıp okşayarak tüm cildine dağıtırsanız pireleri uzaklaştırabilirsiniz.

Sirke demişken sizi Havrano’nun Dört Hırsız Sirkesi ile tanıştırmak isterim.

Peynirsepeti .com.trden çok kolay ve güvenilir bir şeklide temin edebileceğiniz Dört Hırsız Sirkesi’nin adını ilginç bulabilirsiniz. Öğrendiğimde adının geldiği döneme gidip bizzat yaşananlara tanıklık ettim.

Günümüzde de maalesef yaşadığımız salgın hastalık tarih boyunca da devam etmekteydi. 14. yy’dan başlayarak 1700’lü yıllara kadar tüm Avrupa’yı etkilsi altına alan büyük salgında bir hırsızlık yaşanmış ve Dört Hırsız Sirkesi, yaşanılan bu hırsızlıkla adını dünya literatürüne geçirmiş.

17. yy’da Fransa’nın Marsilya Şehrinde yaşanan veba salgınında ölen zenginlerin evini yağmalayan ve cesetlerini soyan, ancak bu hastalıktan hiç etkilenmeyen dört hırsız sonunda yakalanır.

Güvenlik güçleri tarafından hastalıktan korunmak için yaptıklarını anlatmaları karşılığında, haklarında verilen idam cezasının uygulanmayacağı söylenir.

Dört Hırsız ise bu teklifi kabul eder ve kendilerinin hazırladığı bir sirke ile ellerini yıkadıklarını ve gargara yaptıklarını söyleyerek salgından kendilerini korumak için buldukları formülü açıklarlar.

Günümüzde aynı isimle üretilen bu sirke pek çok hastalık için kullanıldığı bilinmektedir.

İçindekiler: Elma Sirkesi, Pelin Otu, Nane, Biberiye, Tarçın, Sedef Otu, Muskat, Eğir, Karanfil, Zencefil, Tane Karabiber

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.