Yemekten Sonra Ağızda Karıncalanma Oluyorsa Dikkat!

25-08-2020 10:33
Yemekten Sonra Ağızda Karıncalanma Oluyorsa Dikkat!

Besin alerjisi bağışıklık sistemimiz tarafından besinlere karşı anormal yanıt verilmesi ile ortaya çıkar.

 

Herhangi bir besine alerjisi olan biri için hafif ve kısa süreli semptomlar meydana gelirken bir başkası için belirtileri ağır seyredebilir. Hatta hayati boyutlara ulaşabilir. Yediğiniz herhangi bir gıdaya karşı alerjiniz varsa belirtileri bir kaç dakika sonra ile 2 saat içerinde kendini gösterecektir.

Vücudunuzun belirli gıdalarda bulunan proteinlere karşı tahammülsüzlüğünden oluşan gıda alerjisi genellikle kişinin çocukluktan sonraki ilk yıllarında başlar. Bu yüzden ebeveynlere büyük iş düşüyor. Çocuklarının beslenme alışkanlıklarına oldukça dikkat etmeli ve hangi gıdaya tepki verdiğini saptamalı. Bu tanı çocuğun ilerideki hayatında kolaylık sağlamasına yardımcı olacaktır.

Peki uzmanlara göre en yaygın gıda alerjilerinelerdir;

İnek sütü, yumurta, balık, yer fıstığı, kuruyemişler (fındık, ceviz, badem), kabuklu deniz ürünleri, saya, buğday, bakliyatlar vesusam...

Peki yediğimiz bir gıdaya karşı alerjimizin olup olmadığını nasıl anlarız? En yaygın görülen besin alerjisi belirtileri;

Kaşıntı ve egzama, ağızda karıncalanma, dudakların, yüzün ve özellikle boğazda şişme, hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı veya nefes darlığı, baş dönmesi yada bayılma...

Bu semptomları gösteriyorsunuz ve ne yapmalısınız? İşte besin alerjisi tanısı kesinleşmiş bireylerde tedavi yöntemi;

Öncelikle şunu bilmelisiniz ki besin alerjilerinde kanıtlanmış kesin bir tedavi şekli yoktur. Bunun için atılacak ilk adım alerjiye sebep olan besini hayatınızdan çıkarmanız. Tüketimi tekrarlanmamalı.

Besin alerjisi olan hastalarda ortaya çıkan hafif reaksiyonlarda antihistaminik ilaçlar ve kortikosteroidler kullanılabilir.

Besin alerjisi tanısı konulan hastaların yakınları belirtilerin tanınması ve acil müdahale gerektiği durumlarda bilgilendirilmelidir.

Çocuğunuzu bilinçlendirin. Besine alerjisi olan çocuk okuldaki arkadaşlarının yiyeceklerini paylaşmamalıdır.

Hasta ve ailesi besin alerjenleri ve bunlardan kaçınma konusunda eğitilmelidir.

İşlenmiş, dondurulmuş veya paketlenmiş gıdalar gizli besin proteinleri içerebilir; alışveriş sırasında besin etiketleri ve içerikleri dikkatle okunmalıdır.

Restoranlarda yenen yemeklerde de gizli besin alerjenleri olabilir; hazırlayan kişilerden yiyecek içerikleri

hakkında bilgi alınmalıdır.

İnek sütünün bebekler için alerji olasılığı oldukça yaygın görülüyor. Özellikle anne adaylarının dikkat etmesi gereken önemli bir husus var. Bu sebeple anneler ve anne adayları oldukça dikkat etmeli. Bu sebeple inek sütü alerjisi olan bebeklerin beslenmesi oldukça önem kazanıyor. . Hayatın ilk altı ayı içerinde anne sütü tek başına yeterlidir. Anne sütü yetmiyorsa veya 6 aydan sonra inek sütünün yerini tutabilecek, normal büyüme ve gelişmeyi devam ettirecek ancak süt alerjeni içermeyen mamalar kullanılmalıdır. Bu mamalar gideren artan koruyuculuk sırasına göre şunlar olabilir:

İleri hidrolize mamalar

Aminoasit bazlı mamalar

Soya mamaları (6 aydan küçük bebeklere önerilmez)

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.