Yumurta Hakkında Bildiklerinizi Unutun!

23-09-2020 15:00
Yumurta Hakkında Bildiklerinizi Unutun!

Hangisi daha önce geldi? Yumurta mı yoksa tavuk mu? Sorusuyla karşı karşıya kalkdığımızda, bir süre durup yumurta tavuktan çıkar iyi ama tavuk da yumurtadan olur diyerek döngüsel bir düşünceye girer pek de işin içinden çıkamayız...

Hangisi önce çıkmış olursa olsun iyi ki de varlar :)

Yumurtanın hayatımızdaki rolü büyük. Sevmeyen de yoktur herhalde. Kahvaltıda kayısı kıvam, hamur işlerinde altın sarısı rengi, keklerdeki pofudukluğu, çorbaya verdiği terbiye gibi onlarca sıralayabileceğimiz kullanım hali ve tutkuya sahip. Mutfağımızda geniş yeri olan yumurta insan sağlığı için de sarısıyla beyazıyla çokça önerilen bir besin deposu.

Yumurtanın faydaları say say bitmez ama bazılarını ilk kez duymanın şaşkınlığını yaşayabilirsiniz bizden söylemesi.

İşte denenmesi bedava olan bazı bilgiler;

Ah bu dizlerim yine tuttu diyenler

Yumurtayı kaynattığınız su içerisinde yumurtanın kendisinde bulunan kalsiyumdan daha fazla kalsiyum içerdiğini biliyor muydunuz? Bu nedenle kemik erimesi ve kemik ağrısı gibi rahatsızlıklara iyi geldiği biliniyor.

Gözünüz gibi baktığınız çiçekleri besliyor

Bazılarımıza göre eve görselliğiyle hoşluk katan bazılarımıza göre ise içini döktüğü (çok iyi dinleyici oldukları tartışmasız), çocuğu gibi sevip okşadığı, yalnızlığına ortak olan arkadaştır çiçekler. Bu sebeple sağlıklı yaşamaları önemlidir çiçekseverler için. Bunun içinse yapmanız gereken çok basit. Sade su yerine bitkilerinize dökeceğiniz kaynamış yumurta suyu bitkilerinizi beslemeye yetecektir. Yumurta suyunun içerisinde yer alan kalsiyum bitkiler içinde oldukça faydalı.

Saçları ile başı belada olanlar

Sizde saçlarınızın parlak ve canlı görünmesini isteyen ve bunun için uğraş verenlerden misiniz? O halde yapacağınız şey çok basit ve cüzdanınızı asla etkilemeyecek bir yöntem. Kaynattığınız yumurta suyunu saçlarınıza dökün. Bol miktarda protein içeren yumurta suda kaynatıldığında protein çözülür ve saçlarınız oldukça canlı görünmesine yardımcı olur.

Özellikle de kuru saçlar için faydalı bir ilaçtır diyebiliriz. Yumurta suyu ile daha parlak ve ışıltılı saçlara kavuşabilirsiniz.

Kireci söküp atıyor

Tencere ve çaydanlığınızdaki kireci yok edebilmek için kaynatılmış yumurta suyunu kullanabilirsiniz. Kimyasal ürünleri kullanmaktan daha sağlıklı ve erişimi oldukça kolay. Kireçli kabın içerisine yumurta kabuklarını alıp kaynatın. İçerisine de biraz sirke dökün. Kirecin ortadan kalktığını göreceksiniz.

Yumurtanın saymakla bitmeyecek faydası olduğu aşikâr hem sağlığımız hem de günlük kolaylıklar için. Peki, daha önce, haşladığınız yumurtanın kabuğunu rahat soyulabiliyorsa o yumurtanın taze olmadığının göstergesi olduğunu biliyor muydunuz? Ya da yumurtanın büyüklüğünün tavuğun yaşıyla doğru orantılı bir şekilde arttığını?

İşte yumurtayla ilgili daha önce bilmediğiniz ilginç bilgiler;

Rengine göre kalite arayanlarınız oluyor. Beyaz renkli yumurtalar da kahverengi yumurtalar gibi aynı besleyici özelliğe sahip.

Suyun içerisinde yumurtayı döndürün. Tam olmamış yumurta suda aşağı yukarı oynarken, olmuş yumurta kusursuz bir şekilde dönebilecektir.

Yumurtanın büyüklüğü tavuğun yaşıyla doğru orantılı bir şekilde artar. Yani yaşlı olan tavukların yumurtaları genç tavukların yumurtalarından daha büyük oluyor.

Yumurtanın büyüklüğü tavuğun yaşıyla doğru orantılı bir şekilde artar. Yani yaşlı olan tavukların yumurtaları genç tavukların yumurtalarından daha büyük oluyor.

Yumurta sarısının rengi, tavuğun yediği yeme göre değişir. Açık sarı renkli yumurta sarısı bu tavuğun iyi beslenmediğini göstermektedir. Turuncuya dönük yumurta sarısı en sağlıklı tavuktan gelmektedir.

Uzmanlar serbest dolaşan tavukların farklı pigmentte besin yemesinin daha mümkün olduğunu ve bu sayede yumurtalarının sarısının daha renkli olduğunu belirtiyor.

Sağlıklı bir tavuk yılda ortalama 250-270 adet yumurta üretir

Yumurta tazeliğini kaybettikçe, kabuğunu soymak kolaylaşır.

Yumurta kabuğunda 7.000 ile 17.000 arasında gözenek bulunur.

Yumurtayı düşürüp kırarsanız, düştüğü zeminden kolayca temizlemek için üzerine tuz dökebilirsiniz.

Dünya yumurta üretiminin %40'ını Çin elinde tutar.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.